Geef om schoolplein De Pas

Een groen schoolplein een goed idee!

Op het schoolplein van Montessorischool De Pas willen we kinderen dagelijks mogelijkheden bieden voor nauwe interactie met de natuur, techniek en het milieu.
Kenmerkend voor het plein op dit moment, is een groot oppervlak, grotendeels bestraat, zonder hoogteverschillen en weinig uitdaging tot onderzoek, vormgeven, ontdekken en beweging.

Doel is om het terrein om te vormen tot een prettige verblijfsplek voor ieder kind. De school wil nadrukkelijk veel onderwijsactiviteiten buiten kunnen doen. Onderzoeken, zelf vormgeven en ontdekken staan hierbij centraal.
Dr. Maria Montessori geloofde dat de natuur de belangrijkste leerplaats voor kinderen is. We vinden het belangrijk dat kinderen de mogelijkheid hebben om de natuur te ervaren, er hun plaats in te vinden en te leren de natuur te respecteren. Er zijn veel activiteiten die plaatsvinden in de natuur, zoals tuinieren, bezoeken aan boerderijen en wandelingen in het bos. 

Een groen schoolplein, een goed idee! 

  • Spelen in een groene omgeving maakt kinderen slimmer, creatiever en fitter
  • Elke dag kans op natuurbeleving en buitenles
  • Stimuleert positief sociaal klimaat
  • Plek voor vogels, insecten, versterkt de biodiversiteit
  • Minder tegels, meer groen, dus minder last van hitte in de zomer en droge voeten bij heftige buien

Onze plannen!

We hebben veel ruimte rondom onze school, dit biedt de mogelijkheid om te durven dromen. Hierbij presenteren wij u onze plannen voor ons plein. In hoeverre wij deze kunnen verwezenlijken hangt af van sparen, sponsoring en subsidies.

Pannakooi, tribune, én ijsbaan

Een multifunctionele arena waar de kinderen voetballen en waar een toneelstuk kan worden opgevoerd. Wanneer de temperatuur onder nul duikt zetten we de arena onder water om een ijsbaan te maken.

Schommelplek

In de vogelnestschommel kunnen kinderen heerlijk liggend op hun rug kijken naar vogels die overvliegen en zoeken naar wolken die lijken op kamelen en schildpadden.

Tunnelbult

Kinderen kunnen tegen de bult oprennen om aan de andere kant door het gras naar beneden te rollen. Ze kruipen door de tunnels en gaan lekker liggen tegen de helling.

Klim- en klauteravontuur

Deze combinatie van een boomhut, een uitkijktoren, een klimrek, een speelhuis, een hangplek en nog zo veel meer wordt voor alle kinderen een feest. Jong en oud krijgen hierin hun eigen plek en uitdaging.

Buitenlokaal

Een half besloten ruimte waar de kinderen kunnen leren met de wind in hun haren. In dit buitenlokaal kan les worden gegeven en er kunnen spreekbeurten worden gehouden.

Buitenterras

Hier mogen kinderen lekker hangen en de dag doornemen. Er kan ook in groepjes worden gewerkt.

Waterpret & zand

Het grondwater dat hier wordt opgepompt kan door verschillende waterlopen worden geleid. Kinderen kunnen dammen bouwen en bootjes laten drijven. Er komen stenen en stammen om overheen te lopen, of om op te zitten. Eindeloos speelplezier voor alle leeftijden.

Spelen met zand blijft voor kinderen fascinerend. De fantasie van kinderen laat zand in kastelen en draken veranderen. Ze kunnen taarten bakken en gaten graven naar het midden van de aarde.

Avonturenpad

Het avonturenpad biedt fysieke uitdagingen voor alle kinderen. Evenwicht houden op de balk, klimmen langs de klimwand en slingeren van het ene naar het andere plateau. Apenkooien in de natuur!

Verhalenwand

Hier creëren de kinderen hun eigen verhalen en geven vorm aan hun fantasie. Ze kunnen toversoep koken, ijsjes verkopen, op reis gaan naar verre oorden en grootse avonturen beleven!

Met dank aan Ontwerp Coen Evers voor de prachtige tekeningen.